TNR Katten
De dierenambulance haalt geen gezonde katten van de straat!
Hoe ontstaat het probleem van een zwerfkat?
Katten die weglopen, worden gedumpt of bijvoorbeeld ergens van schrikken en dan na een angstige vlucht de weg naar huis niet meer terug kunnen vinden, komen niet altijd in een dierenopvangcentrum terecht. Zij moeten zelf zien te overleven en sluiten zich vaak aan bij andere zwerfkatten op plekken waar voedsel te vinden is, zoals woonwijken, verzorgingshuizen, campings of industrieterreinen.Veel van deze katten zijn niet gecastreerd of gesteriliseerd, waardoor er elk jaar ook nog eens nieuwe kittens bijkomen. Zo wordt de groep steeds groter en kan overlast gaan veroorzaken, bijvoorbeeld geluidsoverlast door kattengevechten en krolse poezen, of stankoverlast door het sproeien van ongecastreerde katers.
Wat kun je zelf doen om problemen te voorkomen?
- Laat je kat castreren of steriliseren om nestjes te voorkomen!
- Laat je kat chippen en registreren, hierdoor kan je kat altijd weer naar jou terug gebracht worden!
- Meld vermissing van je kat (of een gevonden kat) bij de dierenambulance en het dierenopvangcentrum en zet de vermissing op mijndieriszoek.nl en/of amivedi.nl, hierdoor vergroot je de kans dat je kat snel teruggevonden wordt.
- Gaat je kat toch de straat op. Doe je kat een veilig, duidelijk zichtbaar halsbandje om, hierdoor voorkom je dat je kat voor een zwerfkat wordt aangezien.
- Zorg dat uw kat niet uw eigen terrein kan verlaten, door de katten te huisvesten in een katten ren of uw tuin zo af te schermen dat ze de tuin niet kunnen verlaten, houd uw kat binnen!
- Sluit afvalcontainers goed af en laat geen afval liggen om te voorkomen dat zwerfkatten hierin op zoek gaan naar voedsel.
- GEEN KATTEN VOEREN BUITEN, ook al lijkt de kat mager of zielig nooit eten geven! Dan voorkom je dat de kat bij u blijft wonen en overlast veroorzaakt. Als er geen eten te vinden is dan zal de kat vanzelf terug keren naar waar hij vandaan komt.
Wat kan de dierenambulance voor zwerfkatten doen?
Dierenambulance vervoert alleen zwerfkatten die gewond, verwaarloost of hulpbehoevend zijn naar het opvangcentrum. De kat moet dan ingesloten of gevangen zijn. Los lopende katten worden niet opgehaald. Tamme gezonde katten in een woongebied worden voorzien van een belbandje als ze niet gechipt zijn en worden terug geplaatst. Zieke of gewonde katten worden vervoerd naar de dierenarts van het dierenopvangcentrum voor verdere zorg.
Het dierenopvangcentrum kan een TNR Actie uitvoeren dit houd in dat ze dan de zwerfkatten vangen met speciale vangkooien (Trap), ze laten steriliseren of castreren (Neuter) en weer vrijlaten op dezelfde plek (Return). Eenmaal gecastreerd of gesteriliseerd veroorzaken de katten veel minder overlast en de populatie groeit niet meer!
Voorwaarde voor TNR-acties is dat de katten weer op dezelfde plek kunnen worden vrijgelaten. Als dit niet gebeurt, dan leert de ervaring dat de lege plekken toch weer worden ingenomen door nieuwe (ongecastreerde/ongesteriliseerde) katten van buiten de oorspronkelijke populatie. Is er sprake van overlast door zwerfkatten in jouw buurt? Neem dan contact op met 'het dierenasiel in uw regio! Voor de regio noord limburg en de gemeente oss is dit Dierenopvang Maasland 0412 638 497 bereikbaar tussen 11.00 en 15.00 uur of mail naar info@dierenopvangoss.nl